Anmeldt af Tomas Lagermand Lundme
LOLA MIDT I VERDEN, bd. I og II
Heldigvis er det ikke kun Jakob Ejersbo, der kan skrive om Afrika. Det gør Janne Hejgaard heldigvis også. Hun skriver om landets energier, når man har forladt det. Det er magisk, fortryllende og sine steder slående poetisk, men altid fastholdt i Hejgaards egen stemme, der meget tro mod sine personer skriver en vedkommende historie om at finde sig selv midt i et kaos af alle de andre. Det er interessant og nervepirrende.
”Lola & retfærdighedens bog” og ”Lola & kalejdoskopet” er Janne Hejgaards to ungdomsbøger om pigen Lola, der efter 7 år i Afrika er vendt tilbage til det mørke Jylland. Vi er i Holby, lidt udenfor Århus, hvor Lola (der egentlig hedder Johanne) bor med sin familie. Lillebroren er syg og er på hospitalet. Der hviler en sorg over Lolas forældre, der hele tiden føler sig utilstrækkelige som netop far og mor i en fortravlet udgave af kernefamilien, der tilsyneladende ikke hænger på de århusianske æbletræer.
Det hænger Lola sig heller ikke så meget i. Hun er nemlig fundet en bog, der er magisk og på afrikansk. Sammen med sin bedste ven Vik går hun i gang med at oversætte den. Det viser sig, at den rummer en række trylleformularer. Lola bliver i tvivl om, man overhovedet kan ønske noget på den måde, så det sker. Er det ikke bare noget gammelt sludder eller hvad?
Det er det så ikke. Og der er nok, det går galt, før det bliver godt igen. For Lola bruger trylleformularerne. Og hun ønsker. Og pludselig er hun havnet i et stort dilemma, der kaster sorte skygger tilbage til en ulykke i Afrika. Var det nu også hendes skyld? Og hvad med Camilla og Soffi? Har hun ønsket det rigtige for dem? Og om dem?
Der er mange spørgsmål i hovedet hos Lola. Og sådan er det at være teenager. Man er altid i tvivl. Men det interessante for Lola – og Janne Hejgaard som forfatter – er, at Lola tager sine valg. Hun handler, hun beslutter sig for at gå den ene vej frem for den anden.
Det er en slags magisk socialrealisme, Janne Hejgaard opbygger i sin ungdomsbog. Man går ikke på trolddomsskole og lærer at kende heksens hus med boblende gryder og tudsegamle krokodille-æg i glas. Man går i pæredansk folkeskole og lærer, at det der med det overnaturlige må være noget, vi læser om i eventyrerne. Det er finurligt og gennemgribende fastholdt i en struktur, hvor Lola som en moderne Pippi kæmper for at finde sit eget fodfæste og sit eget billede i spejlet, som hun kan genkende. Der er en skoleklasse af medløbere, der længe har gjort, hvor klassens alfahun har bestemt. Nu kommer der nye boller i suppen, der forløses i en thrillerkomposition, hvor fyrværkeri, mørke øjne og kryptiske sætninger viser sig ikke at være så underlige endda.
Magien glider til jorden og bliver hverdagens virkelighed. Kortvarigt i hvert fald. Mens himlen over Lola åbner sig i eksplosioner. Ikke alt forløses. Men noget. Og det er sådan, det skal være. Trods alt kan man ikke trylle lykken frem. Endnu.
De to bøger om Lola sætter sig fast med en insisterende fortælling om at være den, man er. Koste hvad det vil. Det er stærk læsning om en pige, alle vil kunne genkende noget af. Janne Hejgaard skriver i en øjenhøjde med læseren, der skaber grobund for fortrolighed, intimitet og reel spænding.
Begge bøger anbefales med en dansk trylleformular: Læs dem!
INF
”Lola & retfærdighedens bog” af Janne Hejgaard . Forlaget Klim, 2011 . 254 sider . indbundet . isbn 9788779558410 . 225 kr
”Lola & kalejdoskopet” af Janne Hejgaard . Forlaget Klim, 2012 . 286 sider . indbundet . isbn 9788771290134 . 245 kr
Tjek JanneHejgaard.dk for flere anmeldelser og forfatterens øvrige udgivelser.
Hej, Tomas, du bruger mange udtryk om mine Lola-bøger, som jeg helt sikkert gerne vil høre – og ‘magisk socialrealisme’ er det, jeg er gladest for. Tak for det. Janne